.

Drukwerk

Kleur: RGB, CMYK of Pantone

Ben je het al kwijt? Al die kleur mogelijkheden. Combineer dat nog eens met een resolutie en beeld formaat en je zal begrijpen dat niet elk plaatje kwalitatief hetzelfde is. Elk proces heeft zijn eigen kleur kenmerken.

Het begin moet goed zijn.

De kleur van een logo en huisstijl moeten bepaald worden voor de verschillende manieren waarop het gebruikt gaat worden. Allereerst de kleur. Kies je voor zwart-wit dan heb je de minste zorgen. Wil je een kleur als oranje gebruiken, dan zal je nooit dezelfde kleur hebben.

Hoe dat kan wordt bepaald door de manier waarop het licht reageert. Een beeldscherm geeft licht en de kleur wordt daarop weergeven. In drukwerk wordt een inkt gebruikt die transparant is en daardoor zal de kleur van de ondergrond mede bepalen wat je kleur gaat worden. Daarbij moet drukwerk het hebben van licht. Reflectie zorgt voor de kleur. Probeer bij weinig licht maar eens een kleur te onderscheiden op een gedrukte uiting.
Gelukkig kan het nog ingewikkelder worden als je gaat drukken met NIET transparante inkten. Zoals de zeefdrukkers doen. Die hebben een vele hoger kleur intentie dan drukwerk.

De kleuren die je op een beeldscherm gebruikt worden in RGB weergeven. Dat is dus rood, groen en blauw. De drukwerkkleuren zijn opgebouwd uit CMYK. Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow, (geel) en de K staat voor zwart. 
Bij beeldscherm kleuren heb je ook nog de verschillende mengkleuren. Deze duidt je zo aan; #000019. De verschillende kleurnuances in drukwerk worden met mengkleuren gemaakt. Dit noemen wij de pantone kleuren.

Wat is het beste begin?

Wij leggen je graag aan de hand van voorbeelden uit wat een kleur precies doet. Welke productie wijze het voordeligst is en waarom sommige kleuren in andere processen er anders uit gaan zien. Als wij je logo ontwerpen, zorgen wij ervoor dat het logo goed in verschillende processen wordt weergegeven.

 

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp?
Neem dan direct contact op met Jill Oosterhuis
of bel haar direct 070 - 40 40 408

Onze referenties